Нідерланди зайшли в глухий кут у переговорах з Росією щодо податків

Нідерланди зайшли в глухий кут у переговорах з Росією щодо податків

Наприкінці минулого року Нідерланди зробили чергову спробу домовитися з Росією про поновлення угоди з податків, але дискусія зайшла у глухий кут.

Такою інформацією із «Відомостями» поділився представник Мінфіну РФ.

Він повідомив, що проект нової угоди про уникнення подвійного оподаткування, яку королівство направило до Москви, по суті повторював умови, на які вона раніше вже отримала відмову. У зв’язку з цим російська влада не побачила основи для початку переговорів, а також ознак будь-якого прогресу.

Тиждень тому уряд Нідерландів запропонував депутатам ознайомитися із планами нових податкових угод та переговорів з цього питання. Як йшлося у відповідному листі, пропозиції Росії за новими умовами йшли набагато далі, ніж просто боротьба з ухилянням від сплати податків, тому Амстердам не прийняв їх.

Щоб захистити інтереси національних компаній та запобігти зловживанню договором, Нідерланди внесли низку фундаментальних ініціатив. Проте у Мінфіні королівства визнали, що Росія ці ідеї відкинула. У відомстві повідомили депутатів про домовленість щодо нових зустрічей та першу пропозицію за майбутньою угодою.

Москва та Амстердам вели переговори щодо перепідписання угодт з 2020 року. У російському трактуванні дискусії Нідерланди наполягали на збереженні каналів щодо виведення коштів із Росії та відмовлялися прийняти стандартні умови, з якими погодилися інші країни.

Йшлося про аналогічні договори, які вдалося укласти з Кіпром, Мальтою і Люксембургом, найбільш популярними юрисдикціями російських компаній. Наприкінці лютого має бути укладена угода зі Швейцарією. Мінфін Росії стверджував, що готовий був навіть піти назустріч Амстердаму та покращити умови порівняно з іншими країнами, але королівство продовжувало наполягати на збереженні пільги для компаній у сфері нерухомості.

Віце-прем’єр Олексій Оверчук раніше визнавав, що ситуацію, що виникла, не можна назвати нормальною, оскільки страждає на добропорядний бізнес. При цьому він констатував, що переговори щодо таких угод розтягуються на роки і чекати на швидке рішення не варто.

Поділитись