Назарбаєва позбавили довічного головування в Радбезі та Асамблеї народу Казахстану

Назарбаєва позбавили довічного головування в Радбезі та Асамблеї народу Казахстану

Парламент Казахстану на пленарному засіданні в четвер, 27 січня, схвалив законодавчі поправки, які скасовують довічне головування Нурсултана Назарбаєва в Раді безпеки та Асамблеї народу Казахстану.

Трансляція засідання проводиться на сайті верхньої палати.

До цього мажіліс (нижня палата) парламенту вже схвалив ці поправки щодо позбавлення привілеїв екс-президента республіки. Тексти законопроектів було опубліковано на сайті сенату. Відповідно до укладання комітету з конституційного законодавства, судової системи та правоохоронних органів, поправки спрямовані на те, щоб передати повноваження голови АНК та президента Ради безпеки президенту країни.

Таким чином, у законі про АНК виключається довічне право першого президента Казахстану – Єлбаси – очолювати її, а в законі про Раду безпеки – його довічне право очолювати Раду.

Крім цього, у парламенті обговорюються зміни та доповнення до конституційних законів, які зберігають право Назарбаєву входити до складу Конституційної ради республіки та виступати в уряді та парламенті. Також верхня палата парламенту Казахстану запропонувала скасувати необхідність узгодження з Назарбаєвим основних напрямів зовнішньої та внутрішньої політики.

Нурсултан Назарбаєв очолював Казахстан майже 30 років, склав свої повноваження 20 березня 2019 року. При цьому Назарбаєв зберіг за собою посади голови Ради безпеки, лідера партії влади «Нур Отан» та голови Асамблеї народу Казахстану.

У квітні 2021 року Назарбаєв виявив бажання скласти повноваження голови АНК і передати їх чинному президенту Касим-Жомарту Токаєву. Проте зробив це він лише 5 січня 2022 року – у період масових заворушень у країні.

Раніше у спільному розслідуванні центру дослідження корупції та організованої злочинності OCCRP, казахстанського видання Vlast та киргизьких журналістів Kloop говорилося, що колишній президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв керує благодійними фондами, які прикривають мільярди доларів. Вони підзвітні політику.

Поділитись