Казахстанський телеканал пояснив “перейменування” вулиці Назарбаєва

Казахстанський телеканал пояснив “перейменування” вулиці Назарбаєва

Казахстанський державний телеканал “Хабар 24” назвав технічною помилкою та пояснив витратами конвеєрного інформаційного виробництва той факт, що у випуску новин ведуча назвала вулицю Назарбаєва в Алмати по-старому.


Ведуча випуску новин “Хабар 24” у середу назвала вулицю Назарбаєва в Алмати по-старому – вулицею Фурманова, яку вона носила до 2017 року.

“За некоректною назвою проспекту в Алмати, яка прозвучала в нашому ефірі: це була технічна помилка, в причинах якої ми зараз знаємося. Витрати конвеєрного інформаційного виробництва”, – йдеться в Telegram-каналі “Хабара 24”.

У повідомленні наголошується, що телеканал “не уповноважений перейменовувати вулиці”. “Редакція з’ясує, як це сталося, та зробить роботу над помилками”, – зазначається у повідомленні.
У листопаді 2017 року один з центральних проспектів Алмати – Фурманова – був перейменований на честь глави держави Нурсултана Назарбаєва, який займав тоді посаду. Міська влада пояснила це рішення “великою кількістю звернень від представників інтелігенції, НУО, городян та, особливо, молоді”.

Назарбаєв, який очолював Казахстан майже 30 років, склав повноваження президента 20 березня 2019 року, але зберіг тоді за собою посади голови Ради безпеки, лідера партії влади “Нур Отан” та голови Асамблеї народу Казахстану (АНК). У квітні 2021 року Назарбаєв заявив про своє рішення залишити посаду голови АНК та передати ці повноваження чинному голові республіки. У листопаді того ж року він повідомив, що ухвалив рішення передати повноваження голови “Нур Отана” главі держави Касим-Жомарту Токаєву. Вибір голови партії, згідно зі статутом, є прерогативою з’їзду, призначеного на 28 січня. Повноваження голови Ради безпеки Назарбаєв передав Токаєву 5 січня – у період масових заворушень у республіці.

Вперше звернувшись до казахстанців з початку масових заворушень через відеозвернення 18 січня, 81-річний Назарбаєв завив, що всією повнотою влади в Казахстані має Токаєв, а сам екс-президент є пенсіонером. Тоді ж він спростував чутки про нібито наявний “конфлікт або протистояння в еліті”.

Поділитись