НАТО пригрозило Сербії введенням військ у Косово та іншими наслідками

НАТО пригрозило Сербії введенням військ у Косово та іншими наслідками

Агресія Сербії проти Косова обернеться реакцією НАТО.

Генеральний секретар НАТО заявив про готовність задіяти підрозділи Північноатлантичного альянсу проти Сербії у разі, якщо Белград спробує провести агресію проти Косова. За словами Єнса Столтенберга, на територію невизнаної Республіки Косово будуть негайно введені війська НАТО, навіть незважаючи на те, що Сербія вважається партнером Північноатлантичного альянсу і готується до вступу до військового блоку в найближчих перспективах.

На даний момент  ЗМІ повідомляють про те, що 31 липня 2022 року, коли між Косово та Сербією стався перший конфлікт, підрозділи НАТО були приведені у стан високої бойової готовності. Проте завдяки дипломатичному вирішенню цього питання збройного конфлікту вдалося не допустити.

«Війська НАТО в Косові приведені у стан підвищеної бойової готовності. Війська КФОР НАТО в Косові, найбільші сили НАТО в регіоні, перебувають у стані підвищеної готовності і мають мандат реагувати, якщо Сербія сьогодні вночі нападе», – повідомили 31 липня ЗМІ.

Тим не менш, генсек НАТО заявив про готовність задіяти сили НАТО для придушення провокацій та ескалації у випадку, якщо конфлікт все ж таки матиме місце.

«Зараз ми маємо значну місію: військова присутність у Косові становить майже 4 000 військовослужбовців. Якщо буде потрібно, ми перекинемо війська, розмістимо їх там, де це необхідно, і збільшимо нашу присутність. Ми вже збільшили присутність на півночі. Ми готові зробити більше», – заявив Йєнс Столтенберг.

Крім того, на території Косова знаходиться винищувальна авіація країн НАТО, а з урахуванням присутності в Адріатичному морі авіаносного ударного угруповання існує дуже великий ризик того, що НАТО може спровокувати збройний конфлікт із Сербією, що є одним із ключових російських партнерів у Європі.

Поділитись