Настоятель церкви УПЦ МП роздавав вірянам проросійські листівки

Настоятель церкви УПЦ МП роздавав вірянам проросійські листівки

Правоохоронці повідомили про підозру настоятелю церкви Овруцько-Коростенської єпархії УПЦ московського патріархату на Житомирщині. Він розпалював релігійну ненависть та роздавав парафіянам проросійські листівки.

Про це повідомила Служба безпеки України.

За даними слідства, клірик масово поширював прокремлівські брошури серед священників та вірян релігійної громади Житомирщини. Листівки зображували війну в Україні як «внутрішній громадянський конфлікт» і заперечували збройну агресію рф проти України.

Також, як стверджують слідчі, тексти друкованої продукції ображали релігійні почуття українців, принижували погляди вірян інших конфесій та формували ворожі настрої до них.

Правоохоронці встановили, що настоятель церкви розповсюджував листівки за вказівкою свого митрополита, якому СБУ раніше вже повідомила про підозру в злочинах проти України. Слідчі виявили проросійські «агітки» навесні 2022 року та під час обшуків на території місцевої єпархії УПЦ МП у червні цього року.

Проведені експертизи підтвердили, що вилучена продукція містить провокативні висловлювання щодо священників, вірян та прибічників інших конфесій. Також зміст деяких листівок популяризував кремлівський «погляд» на історію України.

На підставі зібраних доказів настоятелю храму оголосили підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України. Йому може загрожувати штраф від 8500 до 17000 гривень, або ув’язнення від 2 до 5 років.

Поділитись