NASA успішно випробувала технологію лазерного зв’язку на відстані 16 мільйонів кілометрів

NASA успішно випробувала технологію лазерного зв’язку на відстані 16 мільйонів кілометрів

NASA нещодавно продемонструвала ключову технологію, яка може допомогти вивченню космосу, передаючи повідомлення за допомогою лазера на відстань майже 16 мільйонів кілометрів.

Про це повідомляє видання ScienceAlert.

Це приблизно в 40 разів далі, ніж Місяць від Землі, і досягнення стало першим випадком, коли оптичний зв’язок було відправлено на таку відстань.

«Традиційно ми використовуємо радіохвилі для зв’язку з далекими космічними апаратами, але вищі частоти світла, як-от ближній інфрачервоний діапазон, забезпечують збільшення пропускної здатності, а отже, величезний приріст швидкості передачі даних. Якщо ми зрештою зможемо відправляти відеоповідомлення високої чіткості на Марс і з Марса без значної затримки, то це крок до необхідної нам технології», – наголошується в статті.

Тест був частиною експерименту NASA з оптичного зв’язку в далекому космосі (DSOC), і успішне встановлення лінії зв’язку відоме як «перше світло».

«Отримання першого світла – одна з багатьох важливих віх DSOC найближчими місяцями, що прокладає шлях до більш високошвидкісного зв’язку, здатного передавати наукову інформацію, зображення високої чіткості та потокове відео на підтримку наступного гігантського стрибка людства», – сказала Труді Кортес, яка є директоркою з демонстрацій технологій у штаб-квартирі NASA.

Ми всі покладаємося на схожі технології, вбудовані в оптичні волокна для нашого наземного високошвидкісного зв’язку, але тут вони були адаптовані для використання в глибокому космосі, щоб поліпшити наявні методи передачі інформації назад на Землю.

Оскільки це інфрачервоне світло, інженери можуть легко передавати його хвилі у формі лазера. Це не змусить світло рухатися швидше, але це впорядкує і обмежить його промінь вузьким каналом. Це вимагає набагато менше енергії, ніж розсіювання радіохвиль, і його складніше перехопити.

Це не означає, що це просте завдання. Біти даних кодуються у фотонах, що випускаються лазером, що вимагає низки потужних інструментів, включно з надпровідною високоефективною матрицею детекторів, для підготовки інформації до передачі та її перекладу на іншому кінці.

Ще одна проблема полягає в тому, щоб система адаптувала свою конфігурацію позиціонування в реальному часі. У цьому останньому тесті лазерним фотонам знадобилося близько 50 секунд, щоб дістатися від космічного корабля до телескопа, і обидва вони мчали через космос, поки це відбувалося.

Лазерний приймач, який встановив з’єднання, перебуває на борту космічного корабля Psyche, який перебуває в багаторічній місії, прямуючи до поясу астероїдів між Марсом і Юпітером. Він встановив зв’язок із телескопом Гейла в Паломарській обсерваторії в Каліфорнії.

Psyche заплановано проліт навколо Марса, тож випробування буде продовжено, щоб удосконалити й удосконалити цей інноваційний метод лазерного зв’язку в ближньому інфрачервоному діапазоні та переконатися, що він настільки швидкий і надійний, наскільки це необхідно.

«Це було складне завдання, і нам належить виконати ще багато роботи, але протягом короткого часу нам вдалося передати, отримати і розшифрувати деякі дані», – сказала Міра Шрінівасан, керівник операцій DSOC у Лабораторії реактивного руху NASA.

Поділитись