МЗС Південної Кореї заявило протест Японії у зв’язку з її претензіями на острови Токто

МЗС Південної Кореї заявило протест Японії у зв’язку з її претензіями на острови Токто

Радник-посланник японського посольства в Республіці Корея був викликаний в південнокорейський МЗС, де йому заявили протест у зв’язку з претензіями Токіо на спірні острови Токто в Японському морі, які контролюються Сеулом.

Про це йдеться в поширеному у вівторок повідомленні південнокорейського МЗС.

“Уряд жорстко відреагує на незаконні домагання Японії на острови Токто, які з історичної, географічної та юридичної точок зору є територією Республіки Корея”, – підкреслюється в заяві.

Раніше в Токіо був опублікований щорічну доповідь японського зовнішньополітичного відомства під назвою “Синя книга”, в якому стверджується, що архіпелаг Токто є частиною території Японії. “Синя книга” – це всеосяжний документ, що затверджується Кабінетом Міністрів Японії, в якому дається офіційна оцінка обстановці в регіоні і викладаються основні напрямки зовнішньої політики на найближчу перспективу.

Токто є групою невеликих островів загальною площею 0,188 кв. км, розташованих на схід від Корейського півострова. Ці безлюдні скелясті території стали предметом міжнародного спору після 1945 року, коли Корея була звільнена Радянською армією від японського колоніального панування. Зараз острова контролюються збройними силами Південної Кореї.

Токіо стверджує, що Сеул незаконно окупував ці території, включені до складу Японської імперії в 1905 році. У Пхеньяні і Сеулі заявляють, що острови завжди входили до складу корейської держави.

Поділитись