Молдова зважилася на екстрені заходи для сплати боргу Газпрому

Молдова зважилася на екстрені заходи для сплати боргу Газпрому

Прем’єр-міністр Молдови Наталія Гаврилиця попросила парламенту у терміновому режимі схвалити виплату Газпрому поточного боргу у розмірі 74 млн. доларів.

«Запит прем’єр-міністра Республіки Молдова Наталії Гаврилиці про розгляд в екстреному порядку поправок до закону про бюджет № 344 від 11 листопада включено до порядку денного», – наводить повідомлення прес-служби парламенту ЗМІ.

Раніше Газпром повідомив, що все ще не отримав поточного платежу за газ від Молдови; 48-годинний термін до зупинки поставок спливає в середу

Компанія «Молдовагаз» звернулася до уряду Молдови для отримання позики у розмірі 1,3 млрд. леїв (близько 74 млн. доларів) з метою виплати боргу Газпрому за поставлене паливо.

До цього представник Газпрому заявив, що компанія підписала контракт з Молдавією за умови стовідсоткової оплати поточних платежів за газ, Газпром повідомив молдавську сторону, що через 48 годин припинить постачання, якщо не отримає платіж, що припадав на 22 листопада. Влада Молдови спростувала отримання попереджень про припинення постачання газу. У «Молдовагазі» заявили, що у компанії «виник особливий [касовий] розрив», бо у жовтні газ населенню продавали по 150 доларів, а купували по 800 доларів.

Нагадаємо, з 1 листопада російський газ почав надходити до Молдови за новим контрактом, згідно з яким вартість палива для республіки щомісячно переглядається.

При цьому Молдова сплатила Газпрому борг за постачання газу у вересні. У Молдові також заявили про право на перегляд контракту із Газпромом наступного року.

Поділитись