Молдова погасила частину боргів перед “Газпромом”

Молдова погасила частину боргів перед “Газпромом”

Уряд Молдови надав допомогу Молдовагазу в погашенні боргу Газпрому за жовтень, однак у майбутньому компанія повинна справлятися з виплатами сама, заявила прем’єр республіки Наталія Гаврилиця.

«У протоколі, який був підписаний з «Газпромом» у жовтні, було обумовлено плату за жовтень, далі за забезпечення виплат «Газпрому» відповідає компанія «Молдовагаз», — повідомила Гаврилиця.

Напередодні компанія “Молдовагаз” повідомила, що перерахувала російському холдингу “Газпром” платіж за спожитий у листопаді 2021 року газ.

Глава «Молдовагаз» Вадим Чебан заявив, що до 20 грудня потрібно сплатити ще й половину вартості природного газу, отриманого в грудні.

У листопаді Молдова опинилася в кризовій ситуації, коли «Газпром» пригрозив припинити подачу газу до республіки через заборгованість перед ним за поточними платежами. Тоді влада Молдови виділила на це $74 млн.

Раніше «Молдовагаз» закликав місцевих непобутових споживачів розглянути можливість передоплати за газ, отриманий у першій половині грудня. Там також попередили, що постачання газу непобутовим споживачам може бути припинено, якщо вони порушать термін оплати, передбачений у договорі постачання.

Віце-прем’єр, міністр інфраструктури Молдови Андрій Спину раніше запевнив, що країна має намір справно платити Росії за газ. Він заявив, що “Молдовагаз” більше не допустить утворення боргу перед “Газпромом”, який може призвести до попереджень про відключення.

Поділитись