Макрон звинуватив прем’єра Австралії у брехні через угоду AUKUS

Макрон звинуватив прем’єра Австралії у брехні через угоду AUKUS

Прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон збрехав з приводу розриву контракту на будівництво підводних човнів.

Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон, відповідаючи на запитання журналіста на полях саміту «Великої двадцятки». Запис бесіди розмістив у Twitter журналіст видання Sydney Morning Herald.

Минулого четверга Макрон і Моррісон провели першу телефонну розмову з початку кризи у відносинах двох країн. Президент Франції підкреслив, що Австралія має запропонувати конкретні дії щодо нового визначення відносин, оскільки рішення про розірвання контракту на будівництво підводних човнів підірвало довіру між країнами.

Журналіст поцікавився у президента Франції, як він вважає, чи збрехав прем’єр Австралії.

Я не думаю, я це знаю, — відповів Макрон.

При цьому французький президент підкреслив, що «дуже поважає» Австралію і народи, які там живуть. Він також запропонував спостерігати за подальшими кроками Моррісона.

Подивимося, що він зробить… Просто я хочу сказати: коли когось поважаєш, ти маєш бути щирим і поводитися відповідно, — сказав Макрон.

У свою чергу, прем’єр-міністр Австралії заявив, що не брехав, а повідомив французькому лідеру ще в червні, що підводні човни французької Naval Group не задовольнять стратегічні інтереси Австралії, у зв’язку з чим доведеться приймати рішення, виходячи з національних інтересів країни.

У середині вересня стало відомо, що президент США Джо Байден, прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон та голова кабміну Австралії Скотт Моррісон уклали договір про партнерство у сфері оборони та безпеки. Альянс отримав назву AUKUS. Його основна мета – «захищати та відстоювати спільні інтереси в Індо-Тихоокеанському регіоні».

Після цього Австралія відмовилася від контракту з Францією на купівлю неатомних підводних човнів. Влада країни прийняла рішення купити цю техніку у США.

Поділитись