Лукашенко назвав цілі головування Мінська в СНД у 2021 році

Лукашенко назвав цілі головування Мінська в СНД у 2021 році

Головування Мінська в СНД в 2021 році буде направлено на розвиток спільного економічного простору, лібералізацію торгівлі в Співдружності, мінімізацію бар’єрів і формування спільних ринків товарів і послуг, заявив в п’ятницю президент Білорусі Олександр Лукашенко.

“Ми маємо намір зосередити увагу на посиленні ролі Співдружності для поліпшення рівня життя населення, на вирішенні проблем, викликаних глобалізацією і новими викликами сучасності. Основний акцент зробимо на розвитку спільного економічного простору, лібералізації торгівлі, скорочення до мінімуму обмежень і вилучень, усунення технічних бар’єрів, уніфікації правил і процедур держзакупівель, формуванні загальних ринків товарів і послуг”, – сказав Лукашенко в п’ятницю на саміті СНД, який проходить в режимі відеоконференції.

Президент зазначив, що також слід продовжити системну і послідовне вдосконалення скоординованої транспортної політики, пошук конкретних рішень щодо поставок енергоресурсів. “Бачимо необхідність підвищення ефективності роботи міжгалузевих органів СНД, спрямованої на активізацію інвестиційної діяльності, розширення виробничої кооперації, пошук спільних точок економічного зростання”, – додав глава білоруської держави.

Лукашенко повідомив, що увага приділятиметься узгодженої політики в галузі стандартизації, застосування ветеринарних і санітарних заходів, а також розвитку гуманітарних, науково-технічних зв’язків в СНД і підвищенню іміджу Співдружності на міжнародній арені.

За його словами, “зміцнення інтеграційних механізмів на пострадянському просторі – не питання вибору, а неминуча необхідність”. “Вважаю, що про вигоди можна буде говорити лише тоді, коли ми повністю розкриємо потенціал нашої Співдружності. Це стане одним з головних пріоритетів білоруського головування в СНД в наступному році, якщо ми приймемо тут (на засіданні) відповідне рішення, яке вже погоджено”, – сказав Лукашенко.

Білоруський президент висловив упевненість, що Мінськ, головуючи в Співдружності, за підтримки партнерів зможе реалізувати намічені плани на благо розвитку країн СНД. “Ми можемо стати сильніше тільки завдяки солідарній відповідальності і згуртованості”, – підкреслив він.

Поділитись