Лукашенко має намір взяти в борг у Росії 100 мільярдів рублів

Лукашенко має намір взяти в борг у Росії 100 мільярдів рублів

Олександр Лукашенко має намір взяти в борг у Росії.

В кінці минулого тижня президент Білорусі розпорядився розмістити в Росії облігацій на суму 100 млрд рублів, це майже $ 1,3 млрд.

Зараз Білорусь винна зарубіжним кредиторам $ 18 млрд, це останні дані за 2020 рік. У минулому році країні вдалося отримати у російського уряду і банків кредит на $ 500 млн. А ось загальна сума боргу Мінська перед Москвою в 16 разів більше, а це аж 8 млрд.

Білорусь уже зараз насилу може погашати взяті на себе зобов’язання. Так, минулого літа в білоруському уряді запропонували Росії рефінансувати частину держборгу.

Політична криза і високе боргове навантаження не роблять білоруську економіку привабливою для інвесторів. Тільки на початку травня міжнародне агентство Fitch підтвердило, що суверенний рейтинг Білорусі знаходиться на рівні «B-» з негативним прогнозом. Це один з найгірших результатів серед пострадянських країн.

Старший науковий співробітник білоруського ЦЕІ BEROC Лев Львівський зазначає, що на цей раз Білорусь має намір брати в борг не у Росії, а саме у росіян. Росія, за словами Львівського, часто дає політичні кредити, які згодом може списувати, в разі ж з приватними інвесторами ставлення до цих позиках буде інше – учасники біржі будуть вивчати різні рейтинги, перш ніж вкладатися в облігації.

Поділитись