Лукашенко підписав декрет про захист суверенітету і конституційного ладу

Лукашенко підписав декрет про захист суверенітету і конституційного ладу

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав декрет «Про захист суверенітету і конституційного ладу», який передбачає порядок дій у разі загибелі глави держави.

Про це в неділю, 9 травня, пише агентство БелТА з посиланням на прес-службу білоруського лідера.

Так, якщо глава держави гине внаслідок замаху, здійснення акту тероризму, зовнішньої агресії, інших насильницьких дій всі державні органи та їх посадові особи зобов’язані діяти відповідно до рішень Ради безпеки, на засіданнях якого головує прем’єр-міністр.

На території країни при цьому негайно вводиться надзвичайний або військовий стан, а Рада безпеки визначає перелік заходів щодо їх забезпечення.

Згідно з документом, рішення Ради безпеки обов’язкові для всіх і підлягають безумовному виконанню.

Передбачається, що ключовим питанням порядку денного стане проведення нових виборів. Відповідно до декрету, Рада безпеки за участю губернаторів приймає рішення про їх проведення.

Документ вступає в силу з дня підписання.

17 квітня Лукашенко розповів про затримання групи, яка готувала замах на нього і його сім’ю. Він поклав відповідальність на підготовку атаки на американські спецслужби і керівництво США. За даними білоруського слідства, спроба підготовки перевороту фінансувалася з-за кордону. Уточнювалося, що змовники підтримували тісні зв’язки з терористичними формуваннями.

Згідно з даними спецслужб, змовники розглядали кілька сценаріїв перевороту. В їх число входили вбивство Лукашенко 9 травня, напад на кортеж і резиденцію, а також план по блокуванню Мінська.

Поділитись