Литва послабила транспортну блокаду Калінінграда

Литва послабила транспортну блокаду Калінінграда

Литва відновила залізничний транзит санкційних товарів із Росії до Калінінградської області.

Про це заявив представник Литовських залізниць Мантас Дубаускас. За його словами, компанія отримала роз’яснення від влади та вже повідомила про зміни перевізникам. Дубаускас зазначив, що, можливо, деякі вантажі провезуть вже найближчим часом, передав LRT.

У Литовських залізницях пояснили, що перевезення вантажів проходитиме з дотриманням умов посилення транзитного контролю товарів. Там додали, що діють за регламентом ради Євросоюзу та Єврокомісії. 18 червня Литва припинила пропускати товари, що потрапили під санкції, які везуть до Калінінграда залізничним транспортом з російських регіонів. Обмеження згодом поширили і на автомобільний транспорт. У відповідь ці дії Росія загрожувала жорсткими наслідками для прибалтійської країни. З 10 липня Вільнюс розширив транспортну блокаду Калінінграда.

Рішення виявилося пов’язаним із набранням чинності санкціями ЄС, передбаченими четвертим пакетом. Заборонили транзит цементу, деревини, алкоголю та промислових хімікатів на спиртовій основі. 13 липня ЗМІ повідомили про те, що ЄС і Росія домовилися про транзит вантажів до Калінінграда. За даними джерел, Брюссель надав документ, який «повністю задовольнив» Москву. У папері зокрема йдеться про те, що не можна обмежувати переміщення вантажів між частинами Росії.

Поділитись