Лавров розкрив подробиці зустрічі з делегацією талібів

Лавров розкрив подробиці зустрічі з делегацією талібів

Росія закликає бойовиків руху «Талібан» сформувати інклюзивна уряд за участю всіх політичних сил Афганістану.

Завдання досягнення стійкого миру в цій країні все ще актуальна. Про це заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров в ході виступу на консультаціях щодо Афганістану.

На переговорах з талібами Лавров закликав їх виконувати свої обіцянки, в тому числі про те, що територія Афганістану не використовуватиметься проти третіх країн. Також глава російського МЗС нагадав талібам про важливість соціальної політики, дотримання основних прав і свобод громадян. Він висловив їм вдячність за сприяння поверненню на батьківщину росіян в період зміни влади. За словами Лаврова, Москва задоволена нинішнім рівнем взаємодії з новою владою Афганістану.

Зараз при владі нова адміністрація. Цей доконаний факт покладає велику відповідальність вже на рух талібів. Відзначаємо вжиті ним зусилля по стабілізації військово-політичної обстановки, налагодженні діяльності державного апарату, – сказав Лавров.

У той же час, глава МЗС Росії підкреслив, що стан справ поки не можна назвати стабільним, а терористи намагаються цим скористатися. Крім того, Лавров закликав світову спільноту надати економічну допомогу Афганістану. Він вважає, що ключову роль у врегулюванні ситуації в країні повинна грати Організація Об’єднаних Націй (ООН).

Сподіваюся, що оприлюднений за підсумками сьогоднішнього засідання колективний заклик країн-учасниць московського формату до керівництва і всім членам ООН буде почутий і в доступній для огляду перспективі ми отримаємо відповідну позитивну реакцію, – підсумував Лавров.

16 серпня «Талібан» остаточно захопив весь Афганістан, за винятком провінції Панджшер, в якій розташувалися основні сили афганського опору. Переговори терористів з опозицією, що утримує провінцію, провалилися. Після цього радикали почали наступ на бунтівну провінцію.

Після захоплення Панджшері таліби оголосили про завершення війни в Афганістані. Бойовики пізніше повідомили про формування складу тимчасового уряду, в якому посаду прем’єр-міністра зайняв глава руху Мохаммад Хасан Ахунд.

Поділитись