Лава з вулкана на Пальмі спровокує вибухи при зіткненні з океаном

Лава з вулкана на Пальмі спровокує вибухи при зіткненні з океаном

Лава, що тече з вулкана Кумбре-Велья на Канарських островах, наближається до океану.

Лава температурою 1250 градусів Цельсія може торкнутися Атлантичного океану в найближчі години, що, ймовірно, викличе вибухи і відправить хмари токсичних газів над островом, попередили служби екстреної допомоги Канарських островів в понеділок.

“З огляду на ймовірність того, що лава досягне моря в найближчі години в прибережній зоні Тасакорте, і в очікуванні можливих викидів шкідливого для здоров’я газу, комітет з надзвичайних ситуацій на Канарських островах видає наказ про блокування Сан-Боронон, Марина Альта, Марина Баха і Ла Кондеса», – написала служба в Twitter.

«Населення має слідувати вказівкам влади і залишатися вдома із закритими дверима і вікнами, поки ситуація не буде оцінена вранці», – попереджають служби

У понеділок лава пройшла повз південно-західного міста Тодоке, який був евакуйований кілька днів тому і перебував всього в 1,6 км від узбережжя Ла-Пальми, за даними служб екстреної допомоги.

Влада також закликала жителів в радіусі 5 км від вулкана вжити додаткових заходів обережності через можливість нових вибухових вивержень.

Основна авіакомпанія Канарських островів, Binter Canarias, підтвердила в понеділок, що призупиняє польоти в аеропорт Ла-Пальми.

Всі інші повітряні перевезення в аеропорту також були скасовані.

Вівторок, 28 вересня – десятий день виверження вулкана, через якого було евакуйовано майже 6000 чоловік, зруйновано сотні будинків і найважливіші з економічної точки зору бананові плантації острова, пише CNN.

Поділитись