Китай зробив заяву про перемир’я із збереженням Росією захоплених регіонів

Китай зробив заяву про перемир’я із збереженням Росією захоплених регіонів

Представник Китаю з українського врегулювання Лі Хуей закликав сторони до негайного припинення вогню зі збереженням за Росією нових регіонів.

Про це повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на західних чиновників, знайомих із переговорами, які вів Лі.

26 травня Лі Хуей прибув до Росії в рамках зусиль Китаю щодо врегулювання української кризи.

Раніше дипломат відвідав Україну, Польщу, Францію, Німеччину та Бельгію, де також обговорювала українську кризу.

За даними WSJ, під час свого візиту до Європи Лі транслював «чіткий сигнал: союзники США в Європі мають заявити про свою автономію та закликати до негайного припинення вогню».

Однак Лі отримав «прохолодний прийом» в ЄС, оскільки «європейські чиновники відкидають спроби Пекіна розколоти Захід».

Наприкінці лютого Китай представив свій план урегулювання української кризи. План включає 12 пунктів, у тому числі вимогу поважати суверенітет усіх країн, відмову від «менталітету холодної війни» (повагу до інтересів безпеки країн), відмову від розширення військових блоків, скасування санкцій та припинення вогню в Україні, за яким мають відбутися мирні переговори.

Наприкінці квітня відбулися перші з початку української кризи телефонні переговори глави Китаю Сі Цзіньпіна та президента України Володимира Зеленського.

Сі пообіцяв, що Китай зосередиться на просуванні мирних переговорів і докладе зусиль для якнайшвидшого припинення вогню. Також було оголошено, що Пекін направить в Україну своїх спецпредставників для консультацій щодо врегулювання кризи.

Поділитись