Китай заборонив міністрам та топ-менеджерам зустрічатися з Мішустіним

Китай заборонив міністрам та топ-менеджерам зустрічатися з Мішустіним

Візит до Китаю російської урядової делегації обернувся “холодним душем” для прем’єра Михайла Мішустіна та міністрів, які його супроводжували.

Перші особи уряду КНР та топ-менеджери найбільших китайських компаній відмовилися зустрічатися з російськими чиновниками та керівниками держкорпорацій, майже всі з яких стали фігурантами західних списків санкцій.

З Москви до Шанхаю прилетіла велика делегація: чотири віце-прем’єри (Дмитро Григоренко, Дмитро Чернишенко, Денис Мантуров, Олександр Новак), кілька міністрів, включаючи Дмитра Патрушева (Мінсільгосп) та Віталія Савельєва (Мінтранс). Їх супроводжували глави Сбера та ВТБ Герман Греф та Андрій Костін, мільярдери Олексій Мордашов (“Северсталь”) та Андрій Гур’єв (“Фосагро”). Але китайської люб’язності у відповідь не було.

Візаві Мішустіна – голова Держради Лі Цян – відмовився від участі у Російсько-китайському форумі і замість себе направив зачитати вітальну доповідь заступника, віце-прем’єра Хе Ліфена. Китайським ЗМІ було заборонено трансляцію заходу.

«Китайці приймають тепло, але сильно бояться санкцій, – пояснює джерело “Відомостей”, близьке до організаторів форуму. – Навіть тих великих бізнесменів, які хотіли і були готові до публічного виступу, офіційна влада до зустрічі не допустила – вони не хочуть йти навіть на мінімальний ризик”.

Поділитись