Київ звернувся до Туреччини з проханням затримати судно ОАЕ із зерном із Криму

Київ звернувся до Туреччини з проханням затримати судно ОАЕ із зерном із Криму

Україна зверталася до Туреччини із вимогою затримати судно, яке, як стверджували у Києві, було завантажено зерном у Криму. Про це повідомила газета The Wall Street Journal.

За її даними, судно, що належить компанії з Дубаї, з 19 тис. тонн ячменю під панамським прапором прибуло в турецький порт у понеділок. Українська прокуратура попросила Туреччину затримати суховантажне судно, оскільки, за її припущеннями, частина зерна на судно була завантажена, коли воно знаходилося на якорі в Керченській протоці. Українська влада, зазначає видання, хоче, щоб Туреччина взяла проби зерна на експертизу, а також допитала капітана судна та його команду. За даними газети, Генпрокуратура України написала Туреччині листа, обґрунтувавши свій запит тим, що зерно було, на її думку, «незаконно експортовано» із «окупованих Росією українських територій».

Видання не уточнює, як відреагували на це звернення турецька влада. Їхні представники не відповіли на запит газети з проханням про прояснення ситуації.

Як зазначає The Wall Street Journal, із подібною вимогою Україна виступає на тлі зростання напруженості навколо зернової угоди.

У вівторок офіційний представник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррик заявив, що інспекції суден у рамках зернової угоди не проводились у Стамбулі два дні. На питання про те, чому це відбувається, він відповів, що причина полягає у «відсутності згоди» сторін. При цьому він наголосив, що у Спільному координаційному центрі у Стамбулі триває активне обговорення за участю представників Росії, України та Туреччини.

Поділитись