Кремль домігся розколу між Білим домом і Конгресом США

Кремль домігся розколу між Білим домом і Конгресом США

В американських кабінетах влади розгорнулося неабияке протистояння.

Головну роль зіграв російсько-німецький проект «Північний потік – 2». У Штатах не можуть визначитися, вводити далі обмеження або все-таки відійти в сторону і не посилювати відносини як з європейської, так і з російською стороною.

Погляди принципово розходяться між представниками Конгресу США і адміністрацією Джо Байдена. Оточення президента, як і він сам, відмовляється вводити санкції.

Абсолютно протилежну позицію займають конгресмени. Одним з найбільш затятих супротивників введення в експлуатацію «Північного потоку – 2» є сенатор-республіканець Тед Круз. При цьому він готовий поставити під загрозу національні інтереси країни.

Свій хрестовий похід проти «Північного потоку – 2» Круз почав ще в 2019 році. І як і раніше не змінює позиції. При цьому в американській пресі все частіше звинувачують сенатора в кадрову кризу. Він перешкоджає призначенню десятків послів. З Крузом вже зустрічався помічник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван, щоб переконати конгресмена, але переконати республіканця не вдалося.

Різкий підхід до вирішення газового питання з боку Круза негативно відбивається на міжнародній репутації Вашингтона. Ті ж європейці не можуть розраховувати на американських союзників, так як не знають, чого очікувати.

У Росії впевнені, що запуск газопроводу відбудеться найближчим часом. Втім, як заявив російський лідер Володимир Путін, ряд адміністративних бар’єрів ще не подолана.

Поділитись