Кредит для України за рахунок заморожених російських активів опинився під загрозою

Кредит для України за рахунок заморожених російських активів опинився під загрозою

Обіцяний Україні кредит на 50 млрд дол. за рахунок заморожених російських активів опинився під загрозою.

Про це пише професор права та економіки у Вищій комерційній школі Парижа Армін Штайнбах у колонці для Politico.

«Те, що починалося як багатостороння заява про підтримку обложеної країни, тепер перетворилося на роздроблену і хитку домовленість, що мучить внутрішні політичні та юридичні суперечки. А сам кредит — спочатку задуманий як безризиковий для кредиторів G7 — стикається з реальним ризиком провалу, якщо не будуть провалом, якщо не будуть термінові заходи», – пише він.

Нагадаємо, зараз все вперлося в позицію Угорщини, яка обіцяє ветувати тривалу заморозку активів РФ, необхідну для виділення Штатами та Європою цього кредиту.

Поки що ЄС має намір самостійно виділити Україні кредит на 40 млрд дол., але він буде регресним. Це означає, що якщо російські прибутки виявляться недостатніми, Україна нестиме відповідальність за 40 мільярдів доларів — «тягар, що нестерпний для економіки, і без того понівеченої війною». Також у перспективі це може позбавити Україну доступу до кредитів МВФ.

Штайнбах резюмує, що цей кредит мав стати «символом єдності Заходу», а показав «фрагментацію, що зростає, в підтримці України».

Поділитись