Кравчук заявив про безглуздість нового «нормандського саміту»

Кравчук заявив про безглуздість нового «нормандського саміту»

Зустріч лідерів Німеччини, Росії, України і Франції в «нормандському форматі» в квітні безглузда і не відбудеться.

Про це заявив перший президент України, голова української делегації в Тристоронньої контактній групі (ТКГ) Леонід Кравчук.

На його думку, про саміт не можна говорити до моменту узгодження нового плану врегулювання конфлікту на Донбасі.

«Поки не буде узгоджене це питання і інші на рівні політичних радників, поки вони не домовляться між собою про спільні кроки і про план, який запропонований Францією, Німеччиною та Україною, поки Російська Федерація мовчить, то говорити про зустріч на найвищому рівні немає такої можливості, тим більше не можна говорити про дату такої зустрічі», – сказав Кравчук.

21 березня стало відомо, що керівник Офісу президента України Андрій Єрмак направив представникам країн «нормандської четвірки» лист, в якому відкинув запропоновані Росією заходи щодо врегулювання ситуації в Донбасі.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що терміни проведення нового саміту «нормандської четвірки» повинні визначитися найближчим часом. Він нагадав, що хотів би провести особисті двосторонні зустрічі з лідерами Росії, Франції та Німеччини в тому випадку, якщо загальний саміт з яких-небудь причин не відбудеться.

Останній саміт «нормандської четвірки» відбувся в грудні 2019 року в Парижі. За підсумками Росія, Україна, Франція та Німеччина домовилися, що українська сторона повинна протягом декількох місяців підготувати нові ділянки розведення військ на лінії зіткнення в Донбасі. Також сторони підписали комюніке, згідно з яким Мінські угоди визнаються безальтернативним планом врегулювання конфлікту. Однак Україна спочатку почала вимагати редакції документа, а потім представила новий план вирішення конфлікту.

Поділитись