КНДР змінить конституцію, аби назвати Південну Корею ворогом

КНДР змінить конституцію, аби назвати Південну Корею ворогом

Лідери Китаю та Північної Кореї пообіцяли посилити співпрацю двох держав, які відзначають 75-у річницю встановлення дипломатичних відносин.

Про це пише Reuters, посилаючись на заяву Пхеньяна.

Наголошуючи на «великому значенні» відносин між Китаєм і КНДР, Сі Цзіньпін запевнив, що Пекін готовий «писати нову главу» у відносинах із сусідом. Своєю чергою Кім Чен Ин пообіцяв «неухильно прагнути» до розвитку співпраці з Китаєм, «як того вимагає нова ера».

Що саме мається на увазі під «новою ерою», не уточнюється. Однак Reuters зазначає, що КНДР почала справді фундаментальний перегляд свого ставлення до Південної Кореї. І це викликає певні занепокоєння.

Очікується, що КНДР перегляне свою конституцію, щоб прибрати звідти декларовану мету мирного об’єднання з Південною Кореєю. Також планується перевизначити статус кордону між двома Кореями. У понеділок Пхеньян скличе парламентську сесію для обговорення цих поправок.

На думку експертів, усе це може призвести до ескалації напруженості на півострові. Адже ще у січні Кім Чен Ин закликав змінити конституцію, щоб Південна Корея розглядалася як «основний ворог» і що Північна Корея повинна планувати «окупацію, підкорення та повернення» Південної Кореї в разі війни.

Професор вивчення Північної Кореї в південнокорейському університеті Кюннам Лім Юл-чул вважає, що Пхеньян може покладатися на козир ядерної зброї у спробах силового об’єднання півострова. 

Поділитись