Київ розцінив заяву посла Ізраїлю про Бандеру як втручання у внутрішні справи

Київ розцінив заяву посла Ізраїлю про Бандеру як втручання у внутрішні справи

Україна закликала Ізраїль уникати втручання в свою внутрішню політику в зв’язку з заявою ізраїльської сторони, в якій засуджується проведення в центрі Києва факельного маршу з нагоди чергової річниці з дня народження лідера Організації українських націоналістів Степана Бандери.

Про це повідомила прес-служба посольства України в Ізраїлі.

“Посол України в Ізраїлі Геннадій Надоленко в ході зустрічі в МЗС Ізраїлю довів до ізраїльської сторони позицію про контрпродуктивність публічної дискусії, що проводиться послом Ізраїлю в Україні Йоель Ліоном, з внутрішніх питань української політики, зокрема, в контексті спільної заяви послів Ізраїлю і Польщі в Україні від 2 січня 2020 року”, – йдеться в повідомленні.

Український посол підкреслив, що “відродження і збереження національної пам’яті українського народу є одним з пріоритетних напрямів державної політики України”. “Дискусії в цій сфері повинні проходити на рівні істориків і експертів”, – додав Надоленко.

2 січня патріоти України провели в центрі Києва факельний марш з нагоди 111-ї річниці від дня народження Бандери. Біля будівлі адміністрації Києва, на фасаді якого вивісили великий портрет ідеолога українських націоналістів, відбувся мітинг. За інформацією спостерігачів, в марші взяли участь близько тисячі осіб. Аналогічні факельні ходи і мітинги також пройшли в ряді міст на заході України.

У той же день посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький і його ізраїльський колега Йоель Ліон виступили із засудженням факельного маршу, зазначивши, що “вшанування людей, які активно пропагували етнічні чистки, є образою”. Дипломати також засудили рішення Львівської обласної ради виділити кошти на вшанування у 2020 році політичного діяча Андрія Мельника, а також письменника Івана Липи і його сина Юрія Липи, які є творцями теорії української раси. У них також викликало обурення поява 1 січня полотна із зображенням Бандери на фасаді будівлі адміністрації Києва.

День народження Бандери включений в певний українським парламентом перелік святкування пам’ятних дат і ювілеїв у 2019 році. Нинішній рік у Львівській області оголошено роком Бандери і Організації українських націоналістів.

Поділитись