Казахстан посилив правила проживання в республіці для іноземців

Казахстан посилив правила проживання в республіці для іноземців

Відповідно до нових правил, для оформлення документів на постійне проживання в Казахстані іноземці повинні будуть пред’явити закордонний паспорт, що діє, і заручитися згодою власника житла.

Про це повідомили у прес-службі МВС Казахстану.  Згідно з міжнародними угодами, між Росією та Казахстаном діє безвізовий режим, однак у 2023 році влада республіки прийняла рішення посилити правила в’їзду та перебування в країні. Раніше в Казахстані діяв візаран — перетин кордону держави для поновлення термінів легального перебування.

Проте з 27 січня громадяни країн ЄАЕС (Вірменія, Білорусь, Киргизстан, Росія) можуть перебувати в Казахстані не більше ніж 90 діб протягом 180 діб з дня перетину кордону. Для того, щоб не виїжджати з Казахстану через 180 діб, тепер необхідно оформити дозволи на тимчасове проживання.

У МВС республіки нагадали, що громадяни країн, з якими Казахстан має відповідні міграційні угоди, можуть в’їхати, виїхати, слідувати транзитом, пересуватися і тимчасово перебувати в нашій країні за внутрішніми документами.

«Проте для отримання іноземцем дозволу на постійне проживання в Республіці Казахстан необхідний закордонний паспорт як документ, що засвідчує особу», – зазначили у прес-службі.

При цьому термін дії закордонного паспорта має становити не менше ніж 180 календарних днів. Також для того, щоб отримати дозвіл на тимчасове проживання в країні, потрібна особиста присутність власника житла, особи, яка діє від нього за довіреністю, або нотаріально завірена згода власника.

У відомстві наголосили, що зміни внесені для того, щоб унеможливити реєстрацію іноземців на неіснуючі адреси.

Поділитись