Казахстан може розірвати оренду свого суховантажного судна, затриманого в Туреччині

Казахстан може розірвати оренду свого суховантажного судна, затриманого в Туреччині

Казахстанська сторона може розірвати договір оренди свого суховантажного судна “Жибек жоли”, якщо розслідування підтвердить, що орендар судна порушив законодавство, заявив міністр індустрії та інфраструктурного розвитку республіки Каїрбек Ускенбаєв.


“Позиція казахстанської сторони – ми передали судно в оренду. За нього відповідає той, хто отримав це судно в оренду. При отриманні судна в оренду, природно, є обмеження, що він (орендар – ред.) не має права тим займатися, цим займатися “Якщо він зайнявся якоюсь діяльністю, яка не відповідає правовим нормам, які діють у Казахстані та міжнародному праві, звичайно, цей договір буде розірваний і судно буде відкликано”, – сказав Ускенбаєв у вівторок журналістам у кулуарах уряду.

Міністр пояснив, що для початку правову оцінку ситуації, що склалася, має дати турецька сторона. “Турецька сторона, якщо вона займається цим питанням, з’ясує походження вантажу – хто є фрахтувальником, хто відправляв цей вантаж, і там все зрозуміло буде, які санкційні обмеження були. Там оцінку дадуть відразу, і тоді зрозуміло буде, чи є правові наслідки (і підстави – ред.) для розірвання контракту та повернення судна”, – сказав Ускенбаєв.

Міністр запропонував дочекатися розгляду питання, яке зараз знаходиться “у правовому полі”. “Щойно вони дадуть правову оцінку, ми відповідно будемо рішення приймати про розірвання договору або не розірвання”, – наголосив він.
Міністр також нагадав, що національна компанія “Казахстан темир жоли” (Казахстанські залізниці) вже довела до громадськості інформацію, що його судно “Жибек жоли” було передано в оренду російській компанії, яка не була під санкціями. За його даними, розслідуванням цієї ситуації опікується і казахстанська прокуратура.

Поділитись