Карибська острівна держава Барбадос стала республікою

Карибська острівна держава Барбадос стала республікою

Карибська острівна держава Барбадос офіційно стала республікою у вівторок.

На посаду також вступила обрана в жовтні президент країни Сандра Мейсон, королева Великобританії Єлизавета II більше не буде главою карибської держави. Трансляція урочистої церемонії велася на сайті уряду Барбадосу.

Гостем церемонії був спадкоємець британського престолу принц Уельський Чарльз, який прилетів на Барбадос у неділю. На площі Національних героїв у столиці Барбадосу Бріджтауні було спущено штандарт королеви.

“Клянуся бути вірною Барбадосу, відповідно до закону <…> чесно служитиму Барбадосу на посаді президента. Хай допоможе мені бог”, – сказала Мейсон під час своєї інавгураційної промови, після якої над площею було піднято штандарт президента республіки. Після офіційного вступу на посаду глави держави у центрі Бріджтауна пройшов військовий парад, який транслювався на всіх каналах місцевого телебачення, а також на встановлених у різних точках міста екранах. Влада закликала громадян країни під час святкувань проголошення республіки та 55-ї річниці оголошення незалежності дотримуватись соціальної дистанції для запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

Наприкінці вересня Палата зборів (нижня палата парламенту) Барбадосу одноголосно підтримала поправки до конституції, за якими королева Великобританії Єлизавета II більше не буде головою карибської країни. У жовтні парламентарі обрали на пост президента країни 72-річну Сандру Мейсон, яка була генерал-губернатором острова з 2018 року.

Барбадос – незалежна держава у складі Співдружності, очолюваного Великобританією. Острів залишиться у складі об’єднання та після проголошення республіки. Барбадос розташований у східній частині Карибського басейну, на острові проживає понад 287 тис. осіб. Країна здобула незалежність 30 листопада 1966 року.

Поділитись