Євросоюз скорегував чорний список офшорів

Євросоюз скорегував чорний список офшорів

Рада Європейського союзу ухвалила рішення оновити чорний список офшорів.

У нього була додана Домініка, йдеться в повідомленні Ради міністрів.

Разом з тим зі списку був виключений Барбадос. Після оновлення в списку значаться 12 юрисдикцій:

Американське Самоа;
Ангілья;
Домініка;
Фіджі;
Гуам;
Палау;
Панама;
Самоа;
Сейшельські острови;
Трінідад і Тобаго;
Американські Віргінські острови;
Вануату.

В інший список ( «про стан справ») включені юрисдикції, які ще не повністю дотримуються міжнародні податкові стандарти, але взяли на себе достатні зобов’язання по їх впровадженню. В цей документ Радою ЄС також внесені оновлення. Марокко, Намібія і Сент-Люсія були виключені з документа, оскільки вони виконали всі свої зобов’язання. Ямайка була додана, оскільки вона взяла на себе зобов’язання змінити або скасувати свій податковий режим до кінця 2022 року. Відносно Австралії і Йорданії було продовжено крайній термін виконання своїх зобов’язань.

Чорний список офшорів створений на підставі 4-й директиви ЄС проти відмивання грошей (4th Anti-Money Laundering Directive, AMLD4). Вона була прийнята ще в 2015 році. Згідно з документом в список відносяться країни, зусилля яких в сфері протидії відмиванню грошей і тероризму, на думку ЄС, є недостатніми.

Список юрисдикцій ЄС, які не співпрацюють з його податковими органами, був вперше складений в грудні 2017 року. З 2020 го він оновлюється двічі на рік. Держави і території з чорного списку офшорів піддаються більш суворому контролю за операціями з Євросоюзом. Юрисдикції, що потрапили в чорний список, можуть бути виключені з нього, якщо зобов’язуються провести реформи і змінити правила, що сприяють ухиленню від сплати податків. У цьому випадку вони переходять в так званий сірий список ЄС.

Поділитись