Іран тимчасово закрив кордон із Іраком

Іран тимчасово закрив кордон із Іраком

Влада Ірану тимчасово призупинила роботу контрольно-пропускних пунктів на кордоні з Іраком з міркувань безпеки у світлі заворушень у Багдаді.

Про це повідомляє у вівторок агентство IRNA з посиланням на заступника голови МВС Ірану Сейєда Маджіда Мірахмаді, передає Trend.

Рішення про зупинення пропуску через кордон ухвалено напередодні початку паломництва іранців до Іраку з нагоди траурних церемоній Арбаїн. Траур розпочинається 17 вересня та супроводжується масовим відвідуванням іранцями іракських міст, де розташовані святині. При цьому 7 червня дві країни домовилися про скасування віз для паломників-іранців, які бажають відвідати Ірак.

Мірахмаді зазначив, що кордон буде закрито до подальшої вказівки. Він попередив віруючих не намагатися потрапити до Іраку. Влада іранської провінції Ілам, через яку йде значна кількість паломників, закликала їх взагалі скасувати свої плани щодо участі в жалобних заходах на іракській території.

Крім призупинення сполучення на сухопутному кордоні, скасовано багато авіарейсів між Тегераном та Багдадом, які обслуговують паломників. У свою чергу, посольство Ірану в іракській столиці закликало громадян Ісламської Республіки, що перебувають на території Іраку, уникати поїздок до Багдада, Самарри, Кадимії та деяких інших населених пунктів, де є ризики для безпеки.

У понеділок сотні прихильників шиїтського імаму Муктади ас-Садра, який оголосив про свій відхід з політики, зайняли “зелену зону” Багдада, де розташовуються урядові установи та посольства іноземних держав, оточили Палац республіки та увійшли до будівлі. Незважаючи на введену по всій країні комендантську годину, у столиці та низці регіонів Іраку продовжуються сутички. За останніми даними, під час збройних сутичок у центрі іракської столиці загинули щонайменше 20 людей, понад 300 отримали поранення. У розпал демонстрацій у Багдаді прем’єр-міністр Іраку Мустафа аль-Казімі звернувся до ас-Садру за допомогою, щоб він сприяв у наведенні порядку. Імам публічно не дав відповіді на звернення іракського прем’єра.

Поділитись