Іноземцям дали шанс зберегти нерухомість в Криму

Іноземцям дали шанс зберегти нерухомість в Криму

Іноземці мають можливість зберегти нерухомість в Республіці Крим навіть з урахуванням нових правил: вони можуть залишити у власності будинок, оформивши оренду на землю під ним, повідомили в Державній раді Республіки Крим.


Голова комітету з майнових та земельних відносин Євгенія Добриня розповіла, що «у громадян був рік на те, щоб указ виконати: подарувати, продати, ще якимось чином розпорядитися земельною ділянкою», на даний момент «також ніхто не обмежує їх у бажанні це зробити, ніяких репресивних заходів поки немає», передають ЗМІ.

«Більш того, заборона на володіння поширюється тільки на землю, і якщо іноземець має у власності будинок, то він може відмовитися тільки від земельної ділянки на користь муніципалітету, і орендувати його, продовжуючи володіти будинком», – додала вона.

Експерт пояснила, що якщо власник будинку подає заявку на оренду ділянки, на якому він побудований, то має пріоритет перед іншими претендентами. Таким чином, власники можуть зберегти свою нерухомість в Криму. Новий порядок ніяк не позначиться на власниках квартир та апартаментів.

Якщо громадянин іншої країни отримує землю у спадок, у нього є рік, щоб розпорядитися нею.

За даними Держради, зміни торкнулися 11 з 14 районів республіки і восьми з 13 міських округів, в тому числі він поширюється на найбільш популярні курорти Південного берега Криму.

Добриня пояснила, що якщо власник-іноземець не вирішить питання з ділянкою самостійно, то влада може за рішенням суду продати землю в примусовому порядку. Для цього проведуть оцінку і торги, а колишній власник отримає виручені за продаж кошти за вирахуванням судових та інших витрат.

Перший заступник голови Державної ради Криму Юхим Фікс зазначив, що основними власниками земельних ділянок в Криму з числа іноземців є громадяни України.

Нагадаємо, 20 березня набув чинності указ президента Росії Володимира про заборону іноземцям володіти земельними ділянками на більшій частині території Криму.

Також іноземним громадянам і особам без громадянства тепер забороняється володіти земельними ділянками в Астраханській і Калінінградської областях.

Поділитись