Євросоюз створив фонд для військових операцій за кордоном

Євросоюз створив фонд для військових операцій за кордоном

Європейський союз відтепер отримав подобу військового бюджету – Європейський фонд світу, позабюджетний фонд розміром 5 млрд євро на період 2021-2027 років, який буде фінансуватися за рахунок внесків країн-членів ЄС.

«Міцний мир можна побудувати, тільки інвестуючи в міжнародну стабільність і безпеку. У ЄС є бажання, а з сьогоднішнього дня і необхідні фінансові інструменти для цього.

Європейський фонд світу дозволить нам надати відчутну підтримку партнерам у вирішенні спільних проблем безпеки», – заявив чинний голова Ради ЄС, міністр закордонних справ Португалії Аугушту Сантуш Сілва, коментуючи прийняте в понеділок рішення про створення фонду.

Заявлена ​​мета фонду – запобігати конфліктам, зберігати мир і зміцнювати міжнародну стабільність і безпеку.

Використовуючи його, ЄС буде допомагати країнам-партнерам проводити операції з підтримки миру або підвищувати здатність їх збройних сил самим забезпечувати мир і безпеку на своїй території. Він також дозволить ЄС вживати більше істотні дії військового характеру в рамках Спільної зовнішньої політики і політики безпеки.

За рахунок цього фонду ЄС може за запитом третіх країн, регіональних або міжнародних організацій поставляти їм військову техніку і створювати оборонну інфраструктуру.

Заходи щодо надання допомоги «будуть включені в чітку і послідовну політичну стратегію і супроводжуватися ретельною оцінкою ризиків і надійними гарантіями».

З 2004 року участь ЄС у військових місіях і операціях фінансується через механізм ATHENA. Його замінить фонд. Збільшиться бюджет і підвищиться гнучкість, а оперативна частина залишиться в складі Ради ЄС.

До сих пір підтримка ЄС могла надаватися тільки в операціях з підтримання миру під проводом африканців, тобто операцій, що проводяться Африканським союзом або африканськими регіональними організаціями. Фонд розширить географію втручання ЄС, зможе сприяти фінансуванню миротворчих місій і допомоги партнерам в будь-якій точці планети, відзначається в прес-релізі Ради ЄС.

Поділитись