Євросоюз посилить правила вступу до альянсу

Євросоюз посилить правила вступу до альянсу

Євросоюз підготував нові правила, що посилюють умови вступу в альянс. Про це повідомляє Radio Free Europe з посиланням на документи Європейської комісії.

Єврокомісія розробила нову методологію після тимчасового припинення переговорів з Північною Македонією та Албанією. Документ отримав назву «Поліпшення процесу вступу – перспектива, що заслуговує довіри Євросоюзу для Західних Балкан». Відомо, що одним з головних ініціаторів його розробки стала Франція.

Згідно з текстом, держави-члени ЄС зможуть вносити більш відчутний внесок в процес вступу, в тому числі за допомогою моніторингу на місцях через своїх експертів. «У держав-членів також буде можливість більш регулярно аналізувати і контролювати загальний прогрес», – йдеться в проекті. Затримки в проведенні необхідних реформ можуть призвести до санкцій, наприклад, до припинення фінансування.

Запропонований план повинен бути затверджений на саміті в Брюсселі в березні 2020 року. Нові правила будуть поширюватися на Албанію, Боснію і Герцеговину, Косово і Північну Македонію.

Відомо, що Сербія і Чорногорія, які можуть увійти до Євросоюзу вже в 2025 році, не потраплять під дію нових правил. Однак Белграду необхідно укласти угоду про нормалізацію відносин між Сербією і Косовом.

Євросоюз на даний момент складається з 27 держав.

Поділитись