Європейцям не вистачає грошей для оплати рахунків за комунальні послуги

Європейцям не вистачає грошей для оплати рахунків за комунальні послуги

З початку року в Європі ціна на газ зросла більш ніж на 250%.

А в деяких країнах, наприклад, у Великій Британії – на 500%.

Вартість палива досягла свого історичного рівня. Експерти пояснюють такий високий ціновий стрибок економічною кризою, викликаною  пандемією, і погодними умовами.

У Північному морі в цьому році було майже безвітряно. Вітрогенератори, від яких залежить багато в чому європейська енергетика, майже не працювали. Через це восени вироблення електроенергії впала на 12%. Турбіни ГЕС через відсутність опадів і наповнення річок теж не вдалося запустити, а на сонячні батареї в Європі мало хто робить ставку. Таким чином, виробникам довелося збільшити навантаження на газові електростанції, що теж вплинуло на зростання цін.

В Іспанії середньомісячний рахунок за газ збільшився для середньостатистичної сім’ї з € 40 до € 108. У зв’язку з цим уряд знизив ПДВ з 21% до 10%.

У Великобританії п’ять постачальників енергії збанкрутували. Газова криза призвів там ще й до дефіциту вуглекислого газу, необхідного для виробництва газованих безалкогольних напоїв.

В Італії планують переглянути методики розрахунку плати за комунальні послуги, уряд побоюється підвищення цін на електроенергію на рекордні 40%.

У Франції в грудні буде виплачено разову екстрена допомога в розмірі € 100 майже 6 мільйонам домогосподарств.

Але все це разові заходи, які по суті проблем не вирішують. І зараз жителям Європи залишається тільки одне – сподіватися, що нинішня зима не буде дуже суворою. Інакше підвищення цін на паливо загрожує збанкрутити європейців.

За оцінками дослідження, опублікованого Європейською конфедерацією профспілок, майже 3 мільйони жителів Європи напередодні зими не мають грошей для оплати рахунків за опалення.

Поділитись