Європарламент пропонує Британії продовжити перехідний період після Брекзіта

Європарламент пропонує Британії продовжити перехідний період після Брекзіта

Представники Європарламенту звертаються до Великобританії із закликом у зв’язку з важкою епідеміологічною ситуацією продовжити дію тимчасової угоди, за яким зараз здійснюється торгівля Лондона з ЄС, пише DW.

Заступник голови Європейського парламенту Катаріна Барлія підкреслила, що на Лондоні лежить подвійне навантаження через Брекзіта і нового штаму коронавірусу, так що перехідний період слід продовжити. Інтерв’ю з Барлія вийде у вівторок, 22 грудня, в виданнях мережі RND.

За словами політика, Євросоюз не прибирає простягнуту руку з пропозицією про продовження перехідного періоду. Справа за прем’єром Борисом Джонсоном, який повинен прийняти цю пропозицію. Інакше перехідний період, під час якого Великобританія користується торговельними преференціями члена ЄС, закінчиться 31 грудня 2020 року.

Про це ж заявив і німецький євродепутат Девід Макаллистер, який висловив стурбованість критичною ситуацією з новим штамом коронавируса. Голова комітету з торгівлі Європейського парламенту Бернд Ланґе також підтримав цю пропозицію, однак зауважив, що навряд чи Великобританія його прийме.

Переговори між Великобританією і Євросоюзом про відносини після Брекзіта продовжилися в понеділок, незважаючи на зрив недільного дедлайну. Тепер Європарламент точно не зможе ратифікувати майбутня угода, якщо воно буде досягнуто, за спрощеною схемою до кінця року.

Брюссель і Лондон не змогли, зокрема, домовитися про право на рибальство компаній ЄС в водах Великобританії. Крім рибальства, головними спірними питаннями між сторонами залишаються рівні умови конкуренції на ринку, а також міри покарання за порушення майбутнього договору по Брекзіту. Якщо домовленості не будуть досягнуті, обидві сторони введуть мита з 1 січня майбутнього року. Експерти відзначають, що це буде мати значні негативні наслідки для економіки обох сторін.

У п’ятницю Європарламент почав готуватися до можливого ПП: депутати проголосували за ряд надзвичайних заходів у сфері рибальства, безпеки польотів та повітряного і наземного сполучення на випадок, якщо торговельна угода не буде досягнуто. Великобританія вийшла з Євросоюзу в січні нинішнього року, через 43 місяці після того, як на референдумі 2016 року перемогу здобули прихильники Брекзіта.

Поділитись