Європа збільшить потужність газопроводів TANAP для зниження залежності від РФ

Європа збільшить потужність газопроводів TANAP для зниження залежності від РФ

Західні країни планують збільшити пропускну спроможність Трансадріатичного (TAP) та Трансанатолійського (TANAP) газопроводів, щоб зменшити залежність від російського газу, пише турецька газета Yeni Şafak.

У статті йдеться, що Європа більше за інших постраждала від енергетичної кризи, коли ціни на газ побили рекорди, внаслідок чого розпочали пошук альтернатив російському газу, скорочення поставок російським оператором прискорило ці пошуки. Усі шляхи вирішення ведуть Європу до Туреччини, вважає авторка публікації.

Він зазначив, що річна потужність TAP, європейської ділянки TANAP, побудованої в рамках “Південного газового коридору”, оцінюється в 10 млрд кубометрів. Проект вимагає додаткових інвестицій для збільшення постачання газу до Європи, європейські країни хочуть збільшити пропускну спроможність «Південного газового коридору», технічно можливим у цьому контексті є збільшення потужності ТАР з 10 млрд до 20 млрд кубометрів, а TANAP — з 16 млрд кубометрів до 24 і потім до 31 млрд. кубометрів, повідомляє Yeni Şafak.

Однак на ці плани потрібен час, зазначає видання, оскільки, щоб реалізувати ці цілі раніше, ніж через п’ять років, будуть потрібні додаткові протоколи та угоди.

Проте газовий коридор, що створюється, зміцнює позиції Туреччини як енергетичної бази, зазначає автор.

Поділитись