ЄС розширив санкції проти Венесуели

ЄС розширив санкції проти Венесуели

Євросоюз розширив санкції проти влади Венесуели, включивши в чорний список 19 офіційних фізичних осіб.

Про це йдеться в Офіційному журналі ЄС, в якому в понеділок опубліковані відповідні нормативні акти.

“З урахуванням збереження серйозної ситуації в Венесуелі 19 осіб повинні бути включені в список фізичних і юридичних осіб, які підпадають під обмежувальні заходи”, – наголошується в ньому.

Як говориться в заяві ЄС, “особи, включені в цей список, несуть відповідальність, зокрема, за підрив виборчих прав опозиції і демократичного функціонування Національних зборів, а також за серйозні порушення прав людини і обмеження основних свобод”.

До чорного списку увійшли, наприклад, президент венесуельського Національної виборчої ради Індіра Альфонсо, віце-президент ради Леонардо Моралес, глава Стратегічного оперативного командування Збройних сил Венесуели адмірал Реміхіо Себальос Ічасо, члени Національної асамблеї, а також судді.

Таким чином, до списку санкцій Євросоюзу по Венесуелі входять всього 55 фізичних осіб, пояснює Рада ЄС.
Положення в Венесуелі

Венесуела в останні роки переживає соціально-економічну кризу, що супроводжується гіперінфляцією, девальвацією національної валюти і дефіцитом товарів першої необхідності. Згідно з даними ООН, країну покинули близько 4,5 млн осіб, майже 80% з них знаходяться в державах регіону.

Ситуація різко загострилася після того, як 23 січня 2019 року лідер опозиції Хуан Гуайдо, призначення якого на посаду спікера парламенту за два дні до цього анулював Верховний суд, оголосив себе виконуючим обов’язки президента. Тимчасовим главою держави його визнали США, до них приєдналися країни Групи Ліми (за винятком Мексики), Організація американських держав і більшість членів Євросоюзу. Президент Венесуели Ніколас Мадуро назвав подію спробою перевороту і заявив про розрив дипломатичних відносин з США. На його підтримку висловилися Росія, Білорусь, Іран, Китай, Куба, Нікарагуа, Сирія і Туреччина.

Поділитись