ЄС готовий фінансувати відновлення України тільки в обмін на реформи

ЄС готовий фінансувати відновлення України тільки в обмін на реформи

ЄС готовий у майбутньому фінансувати відновлення України лише в обмін на реформи в країні.

Про це заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн у вівторок на прес-конференції за підсумками саміту Євросоюзу.

“ЄС спільно зі США має намір розробити шлях до залучення інвестицій на відновлення України, але ці інвестиції мають супроводжуватися реформами. Реформами системи управління, підвищенням незалежності судової системи, боротьбою з корупцією, щоби створити позитивні умови для бізнесу”, – сказала вона.

Фон дер Ляйєн не уточнила, про яку суму йдеться і коли ЄС та США будуть готові ці гроші надати.

Глава Єврокомісії також зазначила, що крім обговорення майбутніх інвестицій на відновлення найближчими тижнями Євросоюз розгляне плани надання екстреної макрофінансової допомоги Києву. “Ми працюємо над особливим механізмом екстреної макрофінансової допомоги Україні у розмірі €9 млрд. Ми працюватимемо над ним протягом найближчих тижнів, щоб вирішити, як ми можемо його реалізувати”, – сказала фон дер Ляйєн.

Раніше Єврокомісія запропонувала країнам ЄС випустити євробонди для фінансування цього пакету допомоги Україні, проте така позика під колективну відповідальність держав ЄС на потреби Києва не отримала підтримки країн співтовариства, що вимагає від Єврокомісії тепер вигадати альтернативний механізм.

Поділитись