Глава Шотландії захотіла незалежності після відставки Трасс

Глава Шотландії захотіла незалежності після відставки Трасс

Раціональна криза у Великій Британії та боротьба за владу всередині правлячої Консервативної партії “з кожною годиною” посилюють аргументи на користь незалежності Шотландії.

Таку думку на сторінках видання The Courier висловила перший міністр автономії Нікола Стерджен. “Важко висловити словами масштаб цілковитого плутанини, в якому зараз перебуває партія торі, і, у свою чергу, масштаби того, наскільки неблагополучною стала Великобританія”, – заявила вона.

За її словами, ніщо за останні шість років, включаючи прем’єрства Терези Мей та Бориса Джонсона, не може зрівнятися із “зльотом та політичною смертю” Ліз Трасс. Перший міністр автономії розкритикувала плани консерваторів провести нове голосування всередині партії без урахування думки громадськості, назвавши його “фарсом” і заявивши про те, що “торі” втратили будь-яку здатність керувати країною.

Для Шотландії останні події показують “все більш нагальну потребу” в альтернативі нинішній Вестмінстерській системі, яка “руйнується сама по собі” і не виконує свого головного обов’язку – керувати на користь громадян, підкреслила Стерджен.

“Відверто кажучи, аргументи на користь незалежності посилюються щогодини, оскільки люди по всій Шотландії з жахом дивляться на хаос, що розігрується на екранах наших телевізорів”, – зазначила глава регіону. При цьому вона визнала, що незалежність Шотландії принесе проблеми, наголосивши також, що це надасть країні та величезні можливості.

Як нагадала Стерджен, на референдумі 2014 року шотландців закликали голосувати проти незалежності регіону, наголошуючи на силі та стабільності Сполученого Королівства. “З огляду на хаос у Вестмінстері, через який ми змушені пройти, ніхто і ніколи більше не зможе зробити таку заяву і бути сприйнятим всерйоз”, – сказала вона.

Поділитись