Експерт розповів, до чого може привести відключення Росії від SWIFT

Експерт розповів, до чого може привести відключення Росії від SWIFT

Відключення Росії від SWIFT може призвести до того, що інформаційні повідомлення, відправлені російськими банками, залишаться без відповіді, оскільки механіка подібних санкцій – це вплив на іноземні організації, заявив глава Асоціації учасників ринку електронних грошей та грошових переказів Віктор Достов.


SWIFT – міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів, до якої підключено більше 11 тисяч найбільших організацій майже в усіх країнах світу. У пресі регулярно з’являються повідомлення, що Росія може бути відключена від неї в якості однієї з жорсткіших санкцій Заходу.

За словами Достова, в разі введення таких обмежень американським банкам буде заборонено відкривати рахунки всім, хто обмінюється інформаційними повідомленнями в SWIFT з російськими фінансовими установами. “Зрозуміло, мало хто в світі буде ризикувати залишитися без коррахунків в доларах”, – додав він.

“Дуже важливо розуміти механіку введення санкцій – їх адресатом є не росіяни організації, а іноземні. Банки та фірми, які будуть продовжувати працювати з підсанкціонними особами, які не зможуть здійснювати перекази в доларах, працювати з американськими контрагентами”, – пояснив експерт.

“Проблема не в тому, що російські банки не зможуть відправляти повідомлення через SWIFT, а в тому, що їх ніхто не захоче приймати”, – резюмував експерт.

Втім, Достов вважає, що відключення Росії від SWIFT може боляче вдарити по іноземним контрагентам, оскільки РФ – великий експортер. “Тому обмеження на використання SWIFT усіма російськими банками мені здаються малоймовірними”, – уклав він.

Поділитись