Екс-президент Киргизії Атамбаєв вперше після арешту доставлений в суд

Екс-президент Киргизії Атамбаєв вперше після арешту доставлений в суд

Екс-президент Киргизії Алмазбек Атамбаєв вперше після арешту доставлений в п’ятницю в будівлю суду Першотравневого району Бішкека.

Як заявив журналістам адвокат колишнього глави киргизької держави Сергій Слесарев, “Атамбаєв доставлений на судове засідання примусово”. Раніше колишній глава держави неодноразово заявляв про небажання брати участь у судових процесах, оскільки вважає їх упередженими.

Екс-президент і ще майже півтора десятка чоловік, включаючи колишнього віце-прем’єра Шаміля Атаханова і екс-главу МОЗ Динару Сагінбаєву, звинувачуються в незаконному звільненні з місць позбавлення волі в 2013 році кримінального авторитета Азіза Батукаєва. Він був визнаний смертельно хворим, з цієї причини вийшов на свободу, після чого відразу ж покинув межі Киргизії, однак в даний час Батукаєв живий і перебуває на території Росії.

У жовтні поточного року в суді Первомайського району столиці Киргизії відбулися попередні слухання у справі Батукаєва. Однак Атамбаєв відмовився приймати в них участь, пояснивши своє рішення упередженістю суддів і політичним підґрунтям даної справи. При цьому колишній глава держави відмовився виходити з камери Державного комітету національної безпеки.

Позбавлений парламентом недоторканності Атамбаєв був затриманий 8 серпня в своїй резиденції в селі Кой-Таш Чуйської області в ході що тривала майже добу спецоперації. Прихильники колишнього глави держави, який неодноразово відкидав всі звинувачення на свою адресу, чинили опір, в ході операції загинув один співробітник спецназу. За час протистояння за медичною допомогою звернулися понад сто осіб, в тому числі співробітники міліції. Екс-президент був доставлений в СІЗО і буде перебувати під арештом як мінімум до 26 грудня.

Колишньому президенту вручено повідомлення в підозрі в застосуванні насильства по відношенню до співробітників правоохоронних органів, організації масових заворушень, організації вбивства, організації замаху на вбивство, організації захоплення заручників, корупції при незаконному звільненні з ув’язнення кримінального авторитета Азіза Батукаєва, корупції при реконструкції ТЕЦ Бішкека, незаконній оборудці з будівлею промислової групи “Форум” в Бішкеку і незаконному отриманні земельних ділянок в селі Кой-Таш, а також в Іссик-Кульської області.

Поділитись