Екс-голову Комітету нацбезпеки Казахстану затримано за підозрою у держзраді

Екс-голову Комітету нацбезпеки Казахстану затримано за підозрою у держзраді

Спецслужби Казахстану затримали колишнього голову Комітету національної безпеки (КНБ) республіки Каріма Масімова за підозрою у державній зраді.

Про це 8 січня повідомила прес-служба держоргану.

«6 січня поточного року Комітетом національної безпеки розпочато досудове розслідування за фактом державної зради, за ст. 175 ч. 1 Кримінального кодексу Республіки Казахстан. Цього ж дня за підозрою у скоєнні цього злочину затримано та запроваджено в ізолятор тимчасового тримання колишній голова КНБ Карим Масімов та інші особи», — йдеться у повідомленні.

Напередодні екс-радник першого президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва Єрмухамет Єртисбаєв заявив, що однією з причин кризи в країні стала зрада деяких найвищих чиновників та правоохоронців.

Він охарактеризував заворушення як спробу держперевороту та збройного заколоту, а їх масштаб свідчить про те, що «без зрадників найвищого ешелону влади, особливо правоохоронних органів, не можна було здійснити».

Протести у Казахстані розпочалися 2 січня. Учасники мітингів виступили проти зростання цін на скраплений газ. Незабаром акції переросли у заворушення.

Особливо ситуація загострилася у найбільшому місті країни – Алмати. Мітингувальники увірвалися до будівлі адміністрації, підпалили будівлю прокуратури та офіс правлячої партії.

Крім того, радикальні учасники протестів озброїлися та почали мародерствувати, руйнуючи магазини, аптеки та банки міста. Злочинці розгромили офіси п’яти телеканалів, спробували напасти на СІЗО у місті Талдикорган та вчинили спробу проникнення на територію військової частини в Актюбинській області.

Також стало відомо про загиблих під час протестів у республіці силовиків. Їхнє число зросло до 18, двоє з них були обезголовлені. Крім того, нацгвардія республіки повідомила про загибель двох військовослужбовців. У МОЗ Казахстану заявляли, що учасники заворушень нападають і на лікарів, понад 10 медиків отримали травми.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв зазначав, що урядові установи, що захопили, є групами терористів. Він додав, що бандити, що влаштували заворушення, пройшли серйозну підготовку за кордоном.

У комендатурі Алмати також заявили, що жорстокі дії нападників свідчать про терористичний та екстремістський характер бандформувань.

Житель Нур-Султана назвав події в Алмати мародерством та бійнею, а не мирним протестом.

Поділитись