Едуард Хегер: умовою діалогу РФ та НАТО є відведення військ від України

Едуард Хегер: умовою діалогу РФ та НАТО є відведення військ від України

Умовою початку діалогу між РФ і НАТО є відведення російських військ від кордонів України.

Про це заявив прем’єр-міністр Словаччини Едуард Хегер у середу ввечері на своїй сторінці у Facebook.

“Ми [Словаччина] згодні, що [між РФ і НАТО] якнайшвидше потрібно розпочати конструктивний діалог. Умовою, що веде до [ефективного] діалогу, є те, щоб Росія відвела свої війська від кордонів з Україною. Подальша ескалація [напруженості у російсько] -українських кордонів] та виникнення військового конфлікту на кордонах Росії з Україною може призвести лише до єдиного [наслідку] – до вживання союзниками [країнами НАТО] жорстких заходів проти РФ”, – стверджує Хегер.

Абсолютним пріоритетом, як зазначив прем’єр, є безпека та суверенітет України. З цього питання існує, зокрема, єдність у Євросоюзі.

Коментуючи висунуті РФ до США та НАТО вимоги щодо забезпечення своєї безпеки, Хегер стверджує, що їхнє виконання стало б поверненням до ситуації в Європі на 1997 рік, коли розпочався процес розширення Північноатлантичного альянсу за рахунок країн Центральної та Східної Європи. “Для нас [Словаччини] є неприйнятним бажання стерти досягнуте [у сфері зміцнення євроатлантичної єдності] за ці понад 20 років”, – зазначив прем’єр.

Він висловив зацікавленість Словаччини у розвитку відносин із Україною. Взаємодія з Києвом на політичному рівні, за його словами, раніше нехтували в Братиславі. Хегер нагадав, що лише за поточний рік здійснив три візити до України, безпека якої нині перебуває під загрозою.

“Якщо безпека України перебуває під загрозою, то й ми маємо проявити пильність, оскільки йдеться про безпеку всієї Європи”, – висловив думку прем’єр Словаччини.

Поділитись