До Польщі повернуть древній дзвін, вивезений з країни нацистами

До Польщі повернуть древній дзвін, вивезений з країни нацистами

Древній дзвін, створений в Польщі ще в 1555 році, повернеться в країну через 77 років після того, як його звідти вивезли нацистські окупанти під час Другої Світової війни.

Про це повідомляє Polskie Radio 24.

Об’єкт до нацистської окупації знаходився в костелі святого Катажини Олександрійської в Славенціцах. Однак в 1943 році окупаційна адміністрація нацистської Німеччини прийняла рішення вивезти древній дзвін в Німеччину, де він залишився після звільнення. Протягом десятиліть він стояв разом з двома іншими великими дзвонами у дворі костелу в Мюнстері.

Кілька років тому парафіяни польського костелу почали пошук історичного об’єкта. Парафіяльний священик отець Маріан Беднарек знайшов слід пам’ятника і попросив повернути його «на Батьківщину».

Бронзові дзвони, привезені до Німеччини з окупований територій під час війни, в основному переплавляли на зброю і боєприпаси. Однак близько 1 300 таких об’єктів з усієї Європи не використовувалися для цих цілей. Їх відправили в Гамбург, де вони якийсь час зберігалися, а потім були передані парафіям в Західній Німеччині.

Виявлений польський дзвін буде повернений в Славенціци, як тільки це дозволить епідеміологічна ситуація.

Поділитись