Новий міжнародний скандал: Польща зробила попередження Росії

Новий міжнародний скандал: Польща зробила попередження Росії

Посольство Польщі «з подивом відзначило» спотворення Росією фактів, що стосуються розстрілу полонених в Катинському лісі.

Про це йдеться в заяві дипмісії. У Катинському лісі навесні 1940 року були розстріляні полонені польські офіцери. Коли через рік тіла були виявлені, уряд Радянського Союзу заявив, що військовополонені були розстріляні німцями. СРСР визнала провину тільки в квітні 1990 року.

Негативну реакцію посольства викликала організована Російським військово-історичним товариством конференція, яка проходила в Тверській області.

«Посольство Республіки Польща в Москві з подивом відзначило, що під час конференції, присвяченій польсько-російським відносинам і пройшла в Тверській області в листопаді 2020 року, прозвучали висловлювання, спрямовані на спотворення фактів, що стосуються Катинського злочину в Твері і Мідному», – підкреслили польські дипломати.

У повідомленні наголошується, що представлена ​​на конференції версія подій «була спрямована на те, щоб не визнати відповідальності НКВД за Катинський злочин» і перекласти вину на нацистську Німеччину.

«Дивує також те, що цей захід було схвалено офіційними представниками російської Думи, які брали участь в конференції”, – відзначили в посольстві.

У свою чергу заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Чепа пояснив радіостанції «Говорить Москва», що про військовий злочин відомо недостатньо і відомості про масові вбивства 1940 року замовчуються.

«Варшава сьогодні заявляє про тисячі, там 6 300. Насправді сьогодні підняті останки тільки 243 чоловік. Серед цих останків виявлені червоноармійці. На Нюрнберзькому процесі було визначено, що це провокація Катині і справа рук Геббельса. Я привозив туди польських депутатів, показував. Після війни були проведені кілька розслідувань. Багато даних, що в цих могилах гільзи від німецьких патронів, які в Червоній армії ніколи не використовувалися», – пояснив парламентарій.

Чепа закликав «провести ретельне розслідування з міжнародною участю”.

Поділитись