Держдеп США відмовився вибачатися за діалог Блінкена та Лаврова

Держдеп США відмовився вибачатися за діалог Блінкена та Лаврова

Сполучені Штати не мають наміру вибачатися за зустріч держсекретаря Ентоні Блінкена та міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова на полях саміту «Великої двадцятки» (G20) в індійському Нью-Делі.

З такою заявою виступив офіційний представник Держдепартаменту США Нед Прайс. Він пояснив, що під час діалогу з Лавровим держсекретар торкнувся хвилюючих Вашингтон питань.

Він також наголосив на нетривалості бесіди Блінкена з Лавровим, зазначивши, що це не можна назвати повноцінною двосторонньою зустріччю. Москва ж, на думку представника Держдепу, намагається «наробити шуму» на тлі того, що сталося.

Зустріч Блінкена та Лаврова на G20

Спочатку ні російська, ні американська сторона не планували контактів між собою на полях форуму. Про відсутність подібних намірів заявив Блінкен, який також відмовився від зустрічі з главою МЗС Китаю Цінь Ганом. У свою чергу заступник голови міністерства закордонних справ Росії Сергій Рябков повідомив, що російська делегація теж не планує зустрічатися з держсекретарем США.

Крім того, представник російського зовнішньополітичного відомства Марія Захарова також виключила переговори Блінкена та Лаврова. Вона аргументувала це тим, що Вашингтон давно підтримує ескалацію конфліктів, відсунувши дипломатію на другий план.

Про що говорили Блінкен та Лавров

Однак, незважаючи на це, дипломати все ж таки поговорили. У ході діалогу Блінкен закликав Лаврова скасувати рішення про зупинення участі Москви в Договорі щодо скорочення стратегічних наступальних озброєнь (ДСНО). Крім цього, держсекретар підкреслив намір Вашингтона підтримувати Україну стільки, скільки потрібно.

Також під час зустрічі було порушено питання обміну засудженого за шпигунство колишнього американського морського піхотинця Пола Уїлана.

Поділитись