У ЄС закликали покарати ПАР за співпрацю з Росією

У ЄС закликали покарати ПАР за співпрацю з Росією

Євросоюзу варто розглянути можливість перегляду фінансових відносин із Південно-Африканською Республікою (ПАР), а також запровадження санкцій проти країни, вважає група депутатів Європейського парламенту (ЄП).

Зі звернення парламентарів, цю пропозицію пояснили активізацією співпраці ПАР із Росією.

З таким зверненням до віце-президента Єврокомісії, верховного представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозепа Борреля звернулися чотири члени ЄП від різних країн: Яак Мадісон (Естонія), Теуво Хаккарайнен (Фінляндія), Ельжбета Крук та Ганна Залевська (Польща). Парламентарі нагадали, що ЄС є «найбільшим і найважливішим» партнером Південної Африки у сфері торгівлі та розвитку.

Говорячи про фактори, що викликають занепокоєння в ЄС щодо ПАР, члени Європарламенту виділяють військову співпрацю країни з Росією, а також її дії в рамках Генасамблеї ООН.

«Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров нещодавно відвідав Південну Африку для підготовки до спільних військово-морських навчань Росії, ПАР та Китаю. Міністр міжнародних відносин та співробітництва ПАР Наледі Пандор заявила, що проведення військових навчань із “друзями” було “природним курсом відносин”. ПАР також утрималася від щонайменше двох резолюцій Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, які засуджують російську агресію», — йдеться у тексті звернення.

«Чи рекомендує віце-президент/верховний представник [ЄС із закордонних справ та політики безпеки] ввести санкції проти Південної Африки, і якщо ні, то чому?». — запитали парламентарі Борреля, також уточнивши, чи має намір він зустрітися з главою МЗС ПАР для «висловлення стурбованості ЄС щодо позиції Південної Африки щодо української кризи».

Раніше євродепутат від Німеччини Гуннар Бек закликав відмовити ПАР від співпраці з Росією, зокрема, в рамках спільних навчань. У своєму зверненні до Єврокомісії парламентар закликав оцінити ризики подібної співпраці для Євросоюзу.

«Зважаючи на жорстку позицію Єврокомісії щодо Росії, як віце-президент/високий представник переконає уряд ПАР відмовитися від свого рішення співпрацювати з військово-морськими силами Росії та Китаю? Як віце-президент/верховний представник [Єврокомісії] оцінює ризик, який це розширена співпраця і, зокрема, операцію “Мосі” представляють для європейської безпеки?» – сказав Бек.

Поділитись