Держдеп США створює нову структуру щодо КНР

Держдеп США створює нову структуру щодо КНР

Держдепартамент США створює нову окрему структуру щодо Китаю — China House — для підвищення цілісності, повноти та точності майбутньої дипломатичної стратегії США щодо КНР, проте поки що час покаже, чи буде вона ефективна, заявив професор Шаньдунського університету Цзя Веньшань.

Держсекретар США Ентоні Блінкен 26 травня у своїй промові, присвяченій курсу США щодо КНР, заявив, що Штати розглядають Китай як «найсерйозніший довгостроковий виклик» міжнародному порядку. Він також анонсував створення у рамках держдепартаменту нової структури для координування та реалізації політики, пов’язаної з Китаєм: вона отримає назву China House. Офіційний представник МЗС КНР Ван Веньбінь у відповідь на заяву Блінкена закликав США не роздмухувати «китайську загрозу».

“Створення держдепартаментом США так званого China House є новітнім заходом у їхній глобальній дипломатії, мабуть, він буде міжвідомчим, багатопрофільним та інтегрованим дипломатичним центром по Китаю”, – заявив Цзя Веньшань.

За його словами, Китай є єдиною країною у світі крім Європи та США, яка може впливати на майбутній розвиток людства, та включення китайського питання у формулювання та планування майбутньої політики в Європі, Азії, Африці, на Близькому Сході та в інших регіонах, по суті , спрямоване на посилення придушення чи стримування Китаю у глобальному масштабі.

Він зазначив, що за останні роки уряд США, різні аналітичні центри та університети створили велику кількість центрів дослідження Китаю, але China House держдепартаменту не буде схожим на всі попередні центри вивчення КНР.

«Мається на увазі, що метою створення China House держдепартаментом США є підвищення цілісності, повноти, функціональності, цілеспрямованості та точності майбутньої дипломатичної стратегії США щодо Китаю. Майбутнє покаже, чи це вдасться зробити», — зазначив він.

Поділитись