Ціни на газ у Європі перевищили 860 доларів за тисячу кубометрів

Ціни на газ у Європі перевищили 860 доларів за тисячу кубометрів

Ціни на газ у Європі зросли більш ніж на десять відсотків після різкого зниження у п’ятницю, свідчать дані на ICE Futures.

Так, на відкритті торгів грудневі ф’ючерси за індексом голландського TTF (найліквіднішого європейського хаба) подорожчали до 864 доларів за тисячу кубометрів — це на 11 відсотків більше за розрахункову ціну попереднього торгового дня. До 10:02 їхня вартість знизилася до 841 долара, але потім повернулася до вихідних значень.

Увечері 29 жовтня папери падали до 793 доларів за тисячу кубів, а розрахункова ціна становила 778 доларів.
Європейський газовий ринок лихоманить уже кілька місяців. Ще на початку серпня ф’ючерси торгувалися на рівні 515 доларів за тисячу кубометрів, але до кінця вересня вони виросли більш як удвічі, а 6 жовтня підскочили до історичного максимуму — 1937 доларів. Потім було зниження, проте ціни продовжують триматися на високому рівні. Все це збільшує вартість електрики для мешканців ЄС.

Експерти вважають передумовами такої ситуації низький рівень заповнення європейських сховищ, обмеження пропозиції з боку постачальників та високий попит на скраплений природний газ в Азії. Крім того, Європа 13 жовтня розпочала активний відбір палива зі своїх підземних сховищ, які до початку сезону були заповнені трохи більш ніж на 78 відсотків — на 14 процентних пунктів менше від середнього показника за останні п’ять років.

За словами президента Росії, ця ситуація стала результатом економічної політики Єврокомісії. Крім того, зі США та Близького Сходу до Європи недопоставили вісім мільярдів кубометрів палива, тоді як “Газпром” збільшив імпорт на 11 мільярдів кубів.

Минулого тижня Володимир Путін доручив “Газпрому” почати заповнювати сховища в Європі і котирування поповзли вниз.

Поділитись