Боррель розповів, чого чекає від переговорів Росії та НАТО

Боррель розповів, чого чекає від переговорів Росії та НАТО

Голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррел заявив, що він підтримує проведення засідання Ради Росія — НАТО.

Захід заплановано на 12 січня. Свою заяву дипломат опублікував у Twitter.

Напередодні мого візиту в Україну я обговорив з генеральним секретарем НАТО Йєнсом Столтенбергом тісну координацію між ЄС і НАТО і привітав майбутню Раду Росія – НАТО, – написав він.

Боррель планує відвідати Україну 4–6 січня, це буде його перша закордонна поїздка 2022 року. Він планує разом із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою відвідати схід країни та лінію зіткнення на Донбасі, а потім Боррель відправиться до Києва, де зустрінеться з керівництвом країни.

Раніше генсек НАТО Столтенберг підтвердив проведення засідання Ради РФ – НАТО 12 січня. Передбачається обговорення питань європейської безпеки, пов’язаних з Україною.

Перед цим, 10 січня, плануються переговори РФ та США. На них мають обговорити російські пропозиції щодо гарантій безпеки.

17 грудня Міністерство закордонних справ Росії опублікувало проекти угод з безпеки з НАТО, зокрема з США. Згідно з документами, Москва пропонує Альянсу взяти на себе зобов’язання виключити подальше розширення на схід та приєднання до блоку України, а також інших країн колишнього СРСР. Росія також пропонує закріпити у договорі принцип неможливості розв’язання ядерної війни.

Поділитись