Боррель: Євросоюз проведе військову місію в Україні

Боррель: Євросоюз проведе військову місію в Україні

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель заявив в інтерв’ю газеті Welt про намір незабаром подати державам спільноти свої пропозиції щодо військової консультативної та навчальної місії ЄС в Україні.

За його словами, Євросоюз уже зробив «дуже багато» для підтримки Києва, зокрема, з фінансової точки зору.

Боррель уточнив, що під час військової консультативної та тренувальної місії ЄС в Україні європейські військові інструктори могли б навчати керівний склад української армії. Крім того, найближчим часом Києву буде додатково виділено €31 млн, кошти підуть на покращення логістичних можливостей армії та боротьбу з кібератаками.

Ми вже на місці оцінили, чого потребують українці, як конкретно ми можемо допомогти, скільки така місія коштуватиме і хто міг би взяти в ній участь. Я незабаром представлю державам ЄС відповідну пропозицію, повідомив голова дипломатії Євросоюзу.

Боррель також стверджує, що європейські та американські розвідслужби розглядають усі можливі сценарії розвитку ситуації навколо України. На його думку, вони, як і раніше, не виключають можливості військового вторгнення, а також розглядають інші варіанти розвитку подій, серед яких дестабілізація ситуації в Україні за допомогою гібридної тактики, ескалація ситуації в Донбасі або тиск на Європу через постачання меншої кількості газу.

Раніше Боррель заявив, що країни Євросоюзу проводять дипломатичну роботу, щоб не допустити загострення на кордоні Росії та України, а також підтримують Київ у зв’язку з можливою загрозою. Боррель наголосив, що Україна є союзником Європи, за якого у разі конфлікту обов’язково заступляться. На його думку, на цьому етапі необхідно “проілюструвати Москві панораму можливих наслідків”.

Поділитись